top of page

Chiropractie

 

Het woord 'chiropractie' is afgeleid van de Griekse woorden 'Cheiros' (hand) en 'Prattein' (doen). Het betekent dus 'doen met de hand' en dat is ook precies de werkwijze van de chiropractor.

 

Volgends de World Federation of Chiropractic (WFC) 'houdt chiropractie zich bezig met de diagnose, behandeling en preventie van stoornissen aan het bewegingsapparaat en de effecten hiervan op het functioneren van het zenuwstelsel en de algehele gezondheid. Er is een nadruk op manuele behandeling, inclusief gewrichtsmanipulaties'.

 

Wereldwijd is chiropractie inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste gezondheidsdisciplines, na reguliere geneeskunde en tandheelkunde. Chiropractie heeft in Nederland nog geen officiele, beschermde status, zoals bijvoorbeeld in de VS, Engeland en Zwitserland. Hier valt chiropractie nog onder de alternatieve geneeswijzen.

In Nederland is er (nog) geen opleiding. De chiropractoren in onze praktijk zijn allemaal afgestudeerd aan het Anglo-European College of Chiropractic in Bournemouth, Engeland. Dit is een vijfjarige universitaire studie. Na deze opleiding werkt een afgestudeerde chiropractor eerst nog een jaar lang onder begeleiding van een ervaren chiropractor.

 

In Nederland zorgen de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) en de Stichting Chiropractie Nederland (SCN) ervoor, dat hun leden de juiste opleiding hebben gevolgd, voldoen aan de strengste kwaliteitseisen én hun kennis en vaardigheden op peil houden met bij- en nascholing.

 

 

bottom of page